OMLADINSKI POKRET FOČA ORGANIZOVAO AKCIJU UREĐENJA SPOMENIKA NA PAPRATNOJ NJIVI

Aktivisti Omladinskog pokreta Foča (OPF) danas su na Papratnoj njivi, nedaleko od Miljevine, na dionici starog puta Kalinovik – Foča, organizovali akciju uređenja spomenika poginulim borcima i civilima, koje su prije 22 godine pripadnici takozvane Armije BIH iz zasjede ubili.

Omladinci iz Foče organizovali su uređenje spomenika u sklopu kampanje „Pokreni se“, koju ova omladinska organizacija samostalno provodi, s ciljem pokretanja mladih ljudi da realizuju pozitivne ideje u lokalnoj zajednici.

 

"Organizovali smo se kako bi pokosili travu i uklonili korov oko spomenika koji svjedoči o zločinu za koji još uvijek niko nije odgovarao i koji se desio u vrijeme kada su mnogi od članova naše organizacije tek prohodali, dok ih je dosta tom prilikom ostalo bez svojih najmilijih", izjavio je predsjednik Omladinkog pokreta Foča, Mladen Mandić.

 

Mandić je dodao da su sve generacije, pa tako i one koje su rođene nakon prestanka ratnih dejstava na ovim prostorima, ostale dužne da čuvaju uspomenu i sjećenje na one koji su svojim životima štitili svoje ali i porodice svih nas.

On se zahvalio predstavnicima Opštine Foča jer su obezvijedili gorivo i na taj način pomogli ovu aktivnost mladih.

 

Na Papratnoj njivi, 20. septembra 1992. godine, poginula su 42 borca i civila, među kojima je bilo i šest žena, koje su prethodno iz Trnova izbjegle u Kalinovik, a najmlađa žrtva ovog zločina bio je šestnaestogodišnji Slobodan Mastilo.

 

Spomenik na kojem su isklesana imena stradalih i dijelovi izgorjelog kamiona ostali su da svjedoče o jednom od najmasovnijih stradanja Srba na području opštine Foča.

 

 

FOCA-ONLINE.INFO

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas273
Juče454
Ove sedmice1695
Ovog mjeseca9396
Ukupno1299086
četvrtak, 18 januar 2018 14:58

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 19 gostiju i nema prijavljenih članova